Jumaat, 1 Julai 2011


Bersih 2.0 ni apa sebenarnya? Kempen pembersihan ke? Bersih 2.0 bukan sebarang kempen ya korang. Perhimpunan Bersih 2.0 adalah lebih tepat kot nak bagi korang mudah sikit faham.hehehe
Tapi, saya pun baru jugaklah tahu pasal Perhimpunan Bersih 2.0 ni. Itupun, lepas sibuk baca update kawan-kawan dekat Facebook. Apa yang havoc sangat ni ek? Entahlah. Mungkin sebab saya bukan aktivis politik kot. Itu yang blur-blur sikit bab ni.
Cuma, sebagai rakyat Malaysia. Saya rasa, saya perlu jugaklah ambil tahu pasal perhimpunan Bersih 2.0 ni. Ok, apa sebenarnya Bersih 2.0 ni dan tujuannya untuk apa?

Dengan berhimpun secara aman pada 9 Julai ini, warga Malaysia dari pelbagai latar belakang etnik, agama, dan politik akan meIaksanakan hak perlembagaan mereka secara demokratik dan aman supaya suara mereka didengari .
Perhimpunan Bersih akan diadakan pada pada 9 Julai 2011.Akan bermula dibeberapa tempat di Kuala Lumpur pada hari yang ditetapkan.
Tujuan perhimpunan ini diadakan bagi membantah beberapa perkara berkenaan dengan pilihanraya.Berikut adalah senarai yang akan dituntut oleh NGO dan juga parti parti pembangkang.
1. Membersihkan senarai undi
2. Merefomasikan undi pos
3. Mengunakan dakwat kekal (kepada yang telah membuang undi)
4. Akses media yang adil
5. Masa kempen manima 21 hari.
6. Kukuhkan institusi awam
7. Hentikan rasuah
8. Hentikan politik kotor
Apabila dikaji satu persatu tuntutan diatas aku rasa ianya releven kerana ini adalah isu yang selalu kita dengar setiap kali pilihanraya.
Pendapat aku kerajaan perlu telus dalam isu- isu tersebut bagi membuktikan kerajaan benar-benar perihatin kepada setiap pandangan rakyat.
Sejak beberapa minggu lepas arahan kerajaan dan pihak polis supaya rakyat tidak menyokong perhimpunan tersebut.Dikatakan perhimpunan ini juga dibantah oleh pemandu teksi dan para peniaga disekitar tempat yang akan dianjurkan.
Benarkah perhimpunan ini akan mencetuskan huru-hara?
Sama samalah kita tunggu pada hari yang akan diadakan.
Ok, sekarang saya tahu sikitlah pasal perhimpunan Bersih 2.0 ni. Kiranya, pada 9 Julai 2011 nanti. Semua rakyat Malaysia tidak mengira kaum dan agama akan berkumpul dan bersuara tentang hak-hak mereka. Tolong betulkan kalau saya salah. Please.
Hmm, mungkin tujuan perhimpunan Bersih 2.0 ni bagus. Penting untuk rakyat Malaysia. Saya doakan semuanya berjalan lancar. Cuma, 1 je lah harapan saya. Bak kata segelintir tokoh2,kita tidak mahu hilang hak istimewa saya sebagai orang MELAYU di Malaysia ini. huhuhuhu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan