Ahad, 12 Disember 2010

SELAMAT BERCUTI....~~

Berakhirnya peperiksaan semester 3 minggu lalu,maka bermula cuti semester bagi rakan2 mahasiswa UM bermula 11 DISEMBER HINGGA 3 JANUARI 2011 nanti.Disini saya,mengucapkan selamat menjalani cuti semester kepada semua rakan mahasiswa dan mendoakan semoga melalui cuti yang kali ini akan memberikan motivasi kembali kepada rakan2 mahasiswa khususnya rakan2 seperjuangan SARJANA MUDA PENDIDIKAN ISLAM (SMPI) sekiranya perjalanan semester ini agak kurang memberangsangkan.


Saya ingin mengajak rakan2 mahasiswa untuk merenung kembali,sejauh mana kita bersedia untuk memanfaatkan cuti kita pada kali ini? Jika kita masih gagal merancang apa-apa, ingatlah pepatah bahawa, " we plan to fail if we fail to plan! " Pepatah ini menerangkan seolah-olah akibat buruk akan menimpa seseorang yang tidak tahu menggunakan masanya. Isikanlah masa lapang dengan perkara yang bermanfaat untuk anda pada masa akan datang. Jangan disia-siakan cuti yang ada.Tambahkan amal ibadat,topup ilmu2 yang masih kabur..

Masa yang telah berlalu telah menjadi sejarah hidup, masa yang mendatang akan merencanakan hala tuju hidup kita.Sama ada kegembiraan atau tangisan yang akan menemui kita kelak, semuanya bergantung kepada bagaimana kita manfaatkan masa kita.

Di akhir kalam ,ingin dibawakan sabda Rasulullah SAW yang bertepatan dengan pengurusan masa ini iaitu ;

"Dua nikmat yang dipersia-siakan oleh kebanyakan manusia iaitu kesihatan dan MASA YANG TERLUANG."( Riwayat Imam al-Bukhari )

Ingat ! Masa adalah masa depan anda. MANFAATKAN MASA KITE..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan